

Vapen, oftewel het gebruik van e-sigaretten, wordt vaak gezien als een veiliger alternatief voor roken. Dit onschuldige imago zorgt ervoor dat het risico op verslaving enorm onderschat wordt. Veel mensen weten niet dat één vape net zoveel nicotine bevat als een heel pakje sigaretten.
Onwetendheid
Vapes kan je aanpassen naar eigen voorkeur zodat je het nicotinegehalte precies kan afstemmen op je eigen wensen. Daardoor kunnen vapes verschillende percentages nicotine bevatten, in Nederland tot een maximum van 2%. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 38% van de jongeren die maandelijks vapet, niet weet of er nicotine in hun vape zit, en zo ja, hoeveel.. Hoewel e-sigaretten minder schadelijke chemicaliën hebben dan gewone sigaretten, zijn ze niet zonder risico. Stoffen zoals nicotine, propyleenglycol, aldehyden, nitrosamines en metalen kunnen leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en verhoogde kans op kanker.
Vals gevoel van veiligheid
Vapes worden vaak gepromoot als een veiligere optie dan roken. Veel mensen denken daarom dat vapen geen risico’s met zich meebrengt, maar de realiteit is anders. Een nieuwe longziekte, EVALI heeft aangetoond dat vapen schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Symptomen van EVALI zijn onder andere kortademigheid, pijn op de borst, en uiteindelijk ernstige longschade. Ondanks deze gezondheidsrisico’s blijkt uit het onderzoek van het Trimbos Instituut onder jongeren dat slechts een derde van de jonge vape-gebruikers heeft geprobeerd om te stoppen met vapen.
Uitdagingen bij stoppen
Het stoppen met vapen brengt verschillende uitdagingen met zich mee, vooral voor jongeren die vaak niet beseffen hoe verslavend het kan zijn. Hoewel veel jongeren denken dat ze niet verslaafd zijn aan vapen, hebben vapes dezelfde verslavende effecten als gewone sigaretten. Dit betekent dat stoppen kan leiden tot ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, angst en sterke cravings. De verslavende aard van vapen wordt vaak onderschat, wat zorgwekkend is omdat jongeren die vapen drie keer zoveel kans hebben om later sigaretten te gaan roken.
Hulpmiddelen en ondersteuning zijn cruciaal om succesvol te stoppen. Wist je dat je één keer per jaar gratis* professionele begeleiding krijgt bij een stoppoging? Vind een coach bij jou in de buurt en zet vandaag nog de eerste stap.
Meer weten over de risico’s van vapen? Kijk op www.artsenslaanalarm.nl
*Vanuit de basisverzekering wordt één keer per jaar een stoppoging vergoed, inclusief hulpmiddelen en begeleiding. Je eigen risico wordt hierbij niet aangetast.
- https://artsenslaanalarm.nl/
- https://wibnet.nl/mens/genotmiddelen/nicotine
- https://www.trimbos.nl/wp-content/uploads/2025/02/TRI-64-015-Jongerenmonitor.pdf