Het verschil tussen stoppen-met-roken medicijnen en nicotinevervangers
11 november 2024
Starten met Stoppen helpt je graag om afscheid te nemen van je rookgewoonte. We moedigen persoonlijke begeleiding en het gebruik van de juiste hulpmiddelen aan. In ons assortiment vind je zowel nicotinevervangers als medicijnen die je helpen om (langzaam) te wennen aan een rookvrij leven. We vinden het belangrijk dat je weet wat je wilt gebruiken en leggen het verschil tussen deze twee aan je uit.
Nicotinevervangers
Nicotinevervangers bevatten nicotine en bootsen de werking van een sigaret na. Ze helpen je om de hoeveelheid nicotine in je lichaam langzaam af te bouwen, waardoor ontwenningsverschijnselen verminderen en cravings onder controle blijven.
Je kunt kiezen uit verschillende soorten nicotinevervangers:
Nicotinepleisters: Deze pleisters geven de hele dag door een constante hoeveelheid nicotine af via de huid. Je plakt een pleister op een droge, onbeschadigde en haarloze huid. Pleisters zijn verkrijgbaar in verschillende doseringen.
Nicotinekauwgom: Kauwgom helpt om de onmiddellijke behoefte aan nicotine te verminderen. Door te kauwen krijg je nicotine binnen via je mondslijmvlies. Kauwgom is verkrijgbaar in verschillende smaken en doseringen en werkt ongeveer 30 minuten.
Nicotinezuigtabletten: Deze tabletten lossen langzaam op in de mond en geven nicotine af. Ze werken direct bij een craving gedurende ongeveer 30 minuten. Zuigtabletten zijn verkrijgbaar in pepermuntsmaak en verschillende doseringen.
Nicotinesprays: Sprays leveren snel nicotine aan het lichaam en helpen bij de plotselinge behoefte om te roken. Je sprayt de nicotinevloeistof in je mond. Sprays zijn verkrijgbaar in een dosering van 1mg, en verschillende smaken. Let op: niet iedere zorgverzekeraar vergoedt nicotinespray.
Onderzoek toont aan dat een combinatie van nicotinevervangers het beste werkt. Lees er meer over in onze blog combinatietherapie.
Voordelen | Nadelen |
Minder bijwerkingen dan medicijnen | Afhankelijkheid van nicotine |
Verkrijgbaar zonder recept | Hoge kosten bij langdurig gebruik |
Dosering kan worden aangepast naar behoefte | Soms moeilijk om juiste dosering te vinden |
Stoppen met roken medicatie
Er zijn verschillende medicijnen die je kunnen helpen om te stoppen met roken. Deze medicijnen bevatten geen nicotine, maar werken door de effecten van nicotine op de hersenen te blokkeren of door de ontwenningsverschijnselen te verminderen. De volgende middelen zijn bij ons verkrijgbaar op recept:
Decigatan (cytisine)
Werking
Decigatan bevat de werkzame stof cytisine, die de gevoeligheid voor nicotine in de hersenen vermindert. Hierdoor heb je minder behoefte aan nicotine en ervaar je minder ontwenningsverschijnselen.
Gebruik
Het wordt meestal gedurende 25 dagen ingenomen waarbij de dosering geleidelijk wordt afgebouwd. Let op: dit medicijn mag niet gebruikt worden in combinatie met nicotinevervangers.
Bijwerkingen
Over het algemeen weinig bijwerkingen, maar mogelijk misselijkheid, braken en slaapproblemen
Zyban (bupropion)
Werking
Zyban is een antidepressivum dat de behoefte om te roken vermindert en je stemming verbetert. Je bent rustiger en minder prikkelbaar.
Gebruik
Het wordt meestal gedurende 7-9 weken ingenomen. De dosering begint met één tablet per dag en wordt na een week verhoogd naar twee tabletten per dag.
Bijwerkingen
Mogelijke bijwerkingen zijn slapeloosheid, droge mond en hoofdpijn. Ouderen dienen een lagere dosering te gebruiken.
Nortrilen (nortriptyline)
Werking
Nortrilen is een antidepressivum. Dit medicijn verbetert je stemming en vermindert de ontwenningsverschijnselen.
Gebruik
Nortrilen wordt meestal gedurende 6-12 weken ingenomen. Je start met één tablet per dag en bouwt dit op tot eenmaal daags 3 tabletten. Minder geschikt voor ouderen, eventueel een lagere dosering mogelijk.
Bijwerkingen
Nortrilen kan wisselwerkingen hebben met andere medicijnen.
Voordelen | Nadelen |
Vermindert behoefte aan nicotine | Alleen verkrijgbaar op recept |
Effectiever voor zware rokers of mensen die al eerdere stoppogingen hebben gedaan | Meer bijwerkingen dan nicotinevervangers |
Vermindert ontwenningsverschijnselen | Niet geschikt voor iedereen, bijv. mensen met medische aandoeningen |
Veilig medicijngebruik
Elk middel heeft altijd voor- en nadelen. Bespreek met je zorgverlener wat het beste voor jou is. De apothekersassistenten van ApotheekZorg Farmacie controleren altijd of je medicijnen veilig samen gebruikt kunnen worden. Mag je het medicijn niet gebruiken? Dan zoeken we een alternatief. Heb je vragen of wil je advies? Neem contact met ons op!